27 September 2020

Opening stadstuin Roof Garden Arnhem

Roof Garden Arnhem; stadstuin op dak Parkeergarage Langstraat!

Een maand lang een per fiets verplaatsbare publieke tuin die zelf alle benodigde energie opwekt in hartje Arnhem. Misschien heb je ze in één van de cafés en restaurants in Arnhem al gezien; aardbeienplantjes met de tekst "hier groeit Roof Garden Arnhem". Roof Garden Arnhem is een plaats waar lokaal voedsel verbouwd en genuttigd wordt en een plaats die ruimte biedt voor ontspanning in de stad. Van 22 juni tot en met 14 juli is het dak van de parkeergarage aan de Langstraat een openbare tuin voor alle stadbewoners en in het speciaal de stadsbewoners die geen eigen buiten hebben. In deze periode vinden er tal van activiteiten plaats waarbij verschillende Arnhemse initiatieven betrokken zijn.

Parkeergarage Langstraat
Het dak van de parkeergarage Langstraat staat vaak leeg en dat is zonde. Het is een ongebruikte plek waar weinig mensen de schoonheid van inzien. Dat terwijl het zich op een A-locatie met een prachtig uitzicht op de stad bevindt. Tijdens Roof Garden Arnhem wordt dankbaar gebruik van deze ruimte met een vernieuwend concept dat deze verborgen plek tot leven brengt. Twee Arnhemse initiatieven, de Belhamels en As We Speak, tonen met dit project aan dat daken prima bruikbaar zijn voor het verbouwen van voedsel en energiewinning.

Groen en lokaal
Alle meubels op het dak worden gemaakt van tweedehands hout. Met steun van lokale boeren en vrijwilligers met groene vingers wordt groente en fruit verbouwd. Door samen te werken met horeca uit Arnhem (en omgeving) hebben de meeste producten op het dak een lokale oorsprong. Energie en Milieu Technologie (EMT) bedrijven uit de regio helpen met het opwekken van energie door gebruik te maken van zonnepanelen, windmolens en een waterstofaggregaat. In het kader daarvan vindt op 26 juni een bijeenkomst plaats van Energie Made in Arnhem op het dak.

Activiteiten
Gedurende de maand dat Roof Garden Arnhem te vinden is in (en op) de Langstraat is het vrij toegankelijk voor iedereen. Er is ook een grote diversiteit aan evenementen en activiteiten. Daarbij wordt samengewerkt met een groot aantal bedrijven en instellingen uit Arnhem en omgeving. Zo worden er diverse films geprojecteerd in samenwerking met Focus Filmtheater. SKAR organiseert diverse middagen waarbij de jeugd kennis kan maken met techniek. Maar ook een ‘silent disco’ behoort tot de activiteiten.

De Belhamels en As We Speak
Roof Garden Arnhem is bedacht en georganiseerd door twee echt Arnhemse initiatieven, De Belhamels en As We Speak. Beiden bestaan uit jongeren die op zoek zijn naar nieuwe vormen van samenwerking en daarbij goede bedoelingen hoog in het vaandal hebben staan. Bij steeds meer activiteiten en evenementen in de stad duikt hun naam op. Roof Garden Arnhem is een perfect voorbeeld van samenwerking vanuit alle geledingen in de stad. Zonder alle vrijwilligers (ook wel dakmakkers genoemd) en alle steun van bedrijven en organisaties zoals Nederlands Openluchtmuseum, Bezoekerscentrum Sonsbeek, CASA, gemeente Arnhem en vele anderen was het project niet op voorhand al zo’n groot succes geweest.

Roof Garden Arnhem is geopend van 22 juni tot en met 14 juli tijdens de openingstijden van Parkeergarage Langstraat. Houd de website in de gaten voor het (steeds uitgebreidere) programma.

Adres: Langstraat 10, 6811 AK, Arnhem

 


| From As We Speak & Belhamels | 2012-06-13 |Click here to continue.